فساد

انتشار گزارش فاسد تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی از تخلف ۹۲ هزار میلیارد تومانی در شرکت فولاد مبارکه، بسیاری را شوکه کرده است.


ابعاد این فساد مالی (دست کم از نظر مطلق عددی)، تا به حال در ایران سابقه نداشته است. با این همه، این بزرگ‌ترین پرونده فساد مالی در کشور نیست و خیلی‌ها می‌گویند ممکن است حتی «نوک یک کوه یخ» از میزان فسادی باشد که در شرکت‌های مشابه در کشور وجود دارد.
در رده‌بندی‌های مربوط به فساد که توسط سازمان «شفافیت بین‌الملل» (Transparency International) منتشر می‌شوند، ایران در سال‌های اخیر جایگاه به شدت نامناسبی داشته است.
رده بندی این سازمان غیردولتیِ اساسا آلمانی، بر اساس «شاخص ادراک فساد» (Corruption Perceptions Index) تنظیم می‌شود، به این معنی که شهروندان هر کشور، میزان فساد در آن کشور را چگونه تخمین می‌زنند. (در این زمینه، هم نظر کارشناسان سنجیده می‌شود و هم نظرسنجی‌ها مدخلیت دارند.)
در آخرین گزارش این موسسه در سال ۲۰۲۱ میلادی، اقتصاد ایران جایگاه ۱۵۰ از میان ۱۸۰ کشور جهان را از نظر فساد در بخش دولتی به دست آورده و هم رده با گواتمالا، گینه و تاجیکستان است.
عجیب اینکه اقتصادهای بسیار فاسدی نظیر اوگاندا (با رتبه ۱۴۴)، پاکستان (با رتبه ۱۴۰)، روسیه (با رتبه ۱۳۶) و آذربایجان (با رتبه ۱۲۸)، جایگاه‌هایی بهتر از جایگاه ایران به دست آورده‌اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *